پیگیری کمبود زیرساخت های هواشناسی سیستان وبلوچستان از وزارت کشور، رادار جنوب باید اجرا گردد

به گزارش وبلاگ شن، خبرنگاران/سیستان و بلوچستان استاندار سیستان و بلوچستان گفت: کمبود زیرساخت های هواشناسی استان به ویژه برای سواحل جنوب به طور جدی به وسیله ستاد مدیریت بحران و وزارت کشور پیگیری می گردد.

پیگیری کمبود زیرساخت های هواشناسی سیستان وبلوچستان از وزارت کشور، رادار جنوب باید اجرا گردد

به گزارش وبلاگ شن- حسین مدرس خیابانی امروز آدینه در جریان ملاقات مدیرکل هواشناسی استان با وی که در زاهدان برگزار گردید، اضافه نمود: رفع مشکل کمبود ایستگاه های هواشناسی نه فقط برای این سازمان بلکه برای افزایش توان مدیریتی ستاد مدیریت بحران در زمان وقوع مخاطرات جوی و بهبود پیش بینی های جوی لازم و لازم است.

وی اضافه نمود: در جریان طوفان حاره ای شاهین که به صورت مداوم با هواشناسی ارتباط برقرار می شد، گفته شد؛ در نوار ساحل جنوب، فقط در چابهار ایستگاه هواشناسی وجود دارد و مابقی سواحل بدون هواشناسی است.

استاندار سیستان و بلوچستان توسعه زیرساخت های هواشناسی را در راستای اجرای اقدامات مدیریت بحران برشمرد و ادامه داد: اگه طوفان حاره ای دیگری به سواحل جنوب استان وارد گردد، تأسیسات و زیرساخت های دستگاه های زیادی آسیب می بیند.

مدرس خیابانی توضیح داد: اجرای سامانه رادار جنوب استان برای سواحل جنوب مهم و حیاتی است و حتماً در سفر هفته آینده دبیر شورای عالی منطقه ها آزاد کشور به چابهار مسائل واگذاری زمین رادار مطرح و رفع می گردد.

وی توضیح داد: اکنون که اراضی منطقه آزاد چابهار از 14 هزار هکتار به بیش از 80 هزار هکتار افزایش یافته، هر چقدر زمین برای احداث رادار هواشناسی احتیاج است، تأمین می گردد.

نبود سامانه رادار تا شعاع 500 کیلومتری از مرکز سیستان و بلوچستان

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در این ملاقات گفت: با وجود بلاخیز بودن شرق کشور، هیچ رادار هواشناسی تا شعاع بیش از 500 کیلومتری مرکز استان وجود ندارد. در واقع از بوشهر به سمت شرق و از مشهد به جنوب هیچ سامانه راداری وجود ندارد که این موضوع هواشناسی را در زمان پایش و پیش بینی مخاطرات جوی با محدودیت های زیادی روبرو می نماید.

محسن حیدری ادامه داد: در چند سال پیش با پیگیری های جدی سازمان هواشناسی و اداره کل هواشناسی استان و با حمایت مستقیم وزیر راه و شهرسازی، مقرر شد سازمان بنادر نسبت به خریداری و تحویل سامانه رادار به هواشناسی اقدام کند.

وی اضافه نمود: مقدمات اجرای پروژه به خوبی پیش رفت و اعتباری معادل 20 میلیارد تومانی هم برای آن پیش بینی شد اما منطقه آزاد چابهار از واگذاری زمین برای اجرای طرح خودداری کرد و اکنون بیش از پنج سال است که با وجود ظرفیت بالای وقوع بلایای جوی -اقیانوسی در سواحل جنوب، این پروژه مسکوت مانده است.

بلاخیز بودن سیستان و بلوچستان به علت وجود مخاطرات جوی زیاد

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان توضیح داد: سیستان و بلوچستان به علت تأثیر پذیری از سیستم های مختلف آب و هوایی با بیشتر قریب به اتفاق پدیده های مخرب و بلاهای جوی نظیر، سیل، بارش های سنگین، صاعقه، تگرگ، طوفان گردوخاک، طوفان حاره ای، خشکسالی، یخبندان، برف، ریزش بهمن در حاشیه کوه تفتان، مه گرفتگی، سونامی، موج های گرمایی و گرمازدگی و... روبرو است .

حیدری گفت: آتش سوزی های مراتع و جنگل زارهای استان که عمدتا در تالاب های هامون رخ می دهد، در بیشتر موارد انسان ساخت است و شرایط جوی در وقوع آن نقشی ندارند اما می تواند سبب توسعه آتش سوزی گردد.

وی ادامه داد: بارندگی نرمال سیستان و بلوچستان 100 میلی متر در سال است که حدود یک سوم میانگین کشوری است اما سال زراعی که سه هفته پیش به انتها رسید، تنها 35 میلی متر بارش در استان بارید که حدود یک سوم میانگین سالانه و حدود یک هفتم میانگین بلندمدت کشوری است.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان توضیح داد: کم بارشی ذاتی استان به قدری نیست که مدیریت منابع آب شرب و کشاورزی را با چالش همراه کند چراکه در همین تابستان سال جاری حدود 4 میلیارد مترمکعب آب حاصل از بارش دریافت شده است.

سیستان و بلوچستان کم بارش ترین استان کشور

حیدری اظهار داشت: این شرایط در حالی است که در سال زراعی 1400-1399 سیستان و بلوچستان کم بارش ترین استان کشور بوده و اختلاف مقدار بارش آن با دومین استان یعنی همزگان که حدود 51 میلی متر بوده، 46 درصد است.

وی اضافه نمود: علاوه بر تأمین آب به وسیله بارش، سیستان و بلوچستان ظرفیت استحصال آب از رطوبت بالای هوا در نواز 300 کیلومتری سواحل را نیز دارد. موضوعی که می تواند تنش آبی در پهنه قابل توجهی از جنوب استان را رفع کند.

عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان گفت: برخلاف سواحل در شمال استان ظرفیت استحصال آب از بارش و رطوبت هوا بسیار پایین است برای نمونه میانگین بارش سالانه زابل در شمال استان کمتر از 50 میلی متر است و میانگین رطوبت نسبی هوا نیز شرایط مطلوبی ندارد.

حیدری ادامه داد: در میرجاوه که یکی از شهرستان های شمال استان است، میانگین رطوبت نسبی سالانه هوا حدود 20 درصد است که گویای شرایط خشک و کم باران این منطقه است.

وی توضیح داد: درست است که اکنون میرجاوه کمترین رطوبت هوا در استان را دارد اما چون شبکه پایش هواشناسی استان با استاندارد های جهانی فاصله زیادی دارد، ممکن است با ایجاد ایستگاه های نو یکی دیگر از شهرهای استان کم ترین رطوبت را داشته باشد.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان اضافه نمود: می توان گفت که اقلیم سیستان و بلوچستان به علت کمبود زیرساخت های هواشناسی هنوز ناشناخته است که شرط شناخت همه جانبه، توسعه ایستگاه های هواشناسی است.

کمبود 60 ایستگاه هواشناسی در سیستان و بلوچستان

حیدری اضافه نمود: با وجود اینکه اکنون 12 ایستگاه سینوپتیک هواشناسی در استان فعال است، اما حداقل 60 ایستگاه برای رسیدن به حداقل استانداردهای جهانی کمبود داریم.

وی ادامه داد: پتانسیل تشکیل سیل، توفان گردوخاک و خشکسالی در نواحی مختلف استان به علت وجود بسترهای تشکیل و وقوع آن ها بالاست. از یک طرف وسیع ترین چشمه های فراوری گردوغبار داخلی و خارجی در شمال و غرب استان فعال است و از طرف دیگر به علت وجود ناهمواری های فراوان در جنوب و مرکز استان، سیل های زیادی با وجود بارندگی های کم تشکیل می گردد.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان خشکسالی را مخاطره خاموش و مداوم سال های اخیر استان نام برد و گفت: بر اساس شاخص بارش، تبخیر و تعرق استاندارد شده دوره 10 ساله منتهی به مهرماه سال جاری 100 درصد مساحت استان درگیر با خشکسالی است که 86.6 درصد آن از نوع خشکسالی بسیار شدید است .

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "پیگیری کمبود زیرساخت های هواشناسی سیستان وبلوچستان از وزارت کشور، رادار جنوب باید اجرا گردد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیگیری کمبود زیرساخت های هواشناسی سیستان وبلوچستان از وزارت کشور، رادار جنوب باید اجرا گردد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید