مینی فرز چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه استفاده از دستگاه مینی فرز

به گزارش وبلاگ شن، وقتی از هر آدم فنی در خصوص دستگاه مینی فرز (Mini Angle Grinders) بپرسید، معمولاً آنچه به ذهنشان خطور می نماید دستگاهی کوچک است که برای طیف گسترده ای از فعالیت های مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه از مکانیسم خاصی برخوردار است که باعث می گردد صفحه فرز با سرعتی برابر با 8000 دور در دقیقه بچرخد. بنابراین مهم است که در زمان استفاده از این دستگاه، مسائل ایمنی را به طور کامل رعایت کرد. اگر با چوب، فلز یا سنگ کار می کنید، بهتر است شناخت بیشتری نسبت به مینی فرز داشته باشید؛ با ویکی ساختمون همراه باشید.

مینی فرز چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه استفاده از دستگاه مینی فرز

مینی فرز چیست؟

فرز کوچک نوعی از دستگاه فرز اما در ابعاد کوچکتر است که معمولاً برای برش، سنگ زنی و پولیش در کارهای ساختمانی، آهنگری، نجاری، جواهرسازی و موارد دیگر استفاده می گردد. اجزای اصلی این دستگاه شامل دیسک ساینده (صفحه فرز)، دسته جانبی، محافظ قابل تنظیم و سردنده است. مینی فرز به وسیله برق، هوای فشرده (بادی) و باتری شارژ می گردد. این دستگاه به دلیل اندازه کوچک، برای فعالیت های سبک مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع مینی فرز

این دستگاه به انواع زیر دسته بندی می گردد:

مینی فرز برقی

برای استفاده از این مدل باید قبل از کار به یک پریز برق وصل گردد. مزیت این دستگاه واضح، زمان مداوم و طولانی برای کار است. همچنین نسبت به مدل های بی سیم وزن کمتری داشته و ارزان تر هم هستند. البته نکته منفی این دستگاه، نیاز داشتن به منبع برق و در صورت دور بودن پریز، استفاده از سیم سیار است. همچنین خطر پارگی سیم برق و برق گرفتگی به ویژه در کارگاه های ساختمانی از دیگر معایب نوع سیمی است.

مینی فرز شارژی

این مدل با باتری کار می نماید و نیاز به منبع برق جداگانه ندارد. برای فعالیت هایی که نیاز به انعطاف پذیری بالا دارند و منبع برق وجود ندارد، مدل بی سیم می تواند بهترین انتخاب باشد. اما مهم ترین نکته منفی در خصوص این دستگاه، قطع فرآیند کار و شارژ مداوم دستگاه است. اما بیشتر مدل های بی سیم، فناوری شارژ سریع (در کمتر از نیم ساعت) دستگاه را دارند. همچنین وزن بیشتر مدل بی سیم نیز می تواند به جنبه منفی آن تلقی گردد.

مینی فرز بادی

نوع پنوماتیک یا بادی در اصل مدل سیمی را از نظر عملکرد به سطح کاملاً جدیدی رسانده است. برای استفاده، دستگاه باید به یک واحد کمپرسور هوا مناسب وصل گردد. درحقیقت، این مدل بدون باتری و موتور الکتریکی بوده و عملکرد اصلی دستگاه تابع فشار هوا است. از جمله مزایای این دستگاه می توان به سبک بودن و قیمت مناسبش اشاره نمود. اما شاید نکته منفی که بتوان در خصوص این مدل مینی فرز در نظر گرفت، قدرت پایین تر نسبت به مدل سیمی (برقی) است.

همچنین این دستگاه را می توان برحسب شکل و اندازه نیز به موارد زیر تقسیم کرد:

  • فرز 115 میلی متر
  • فرز دسته بلند
  • فرز دیمردار
  • فرز دسته بلند دیمردار

مشخصات مهم مینی فرز

ویژگی های مهمی که باید در زمان خرید دستگاه فرز کوچک در نظر بگیرید به توضیح زیر هستند:

1- اندازه صفحه فرز

صفحه یا دیسک فرز در اندازه های مختلفی از کوچک تا عظیم در بازار موجود هستند. اندازه دیسک ها اغلب شامل 5، 11.5، 15.2 هستند. اندازه دیسک عاملی است که مشخص می نماید قطعات چگونه باید برش داده شوند. برای سطوح عظیمتر و ایجاد عمق بیشتردر برش ها، اندازه دیسک عظیمتر مؤثرتر است. یک مینی فرز با اندازه دیسک زیر 11.5 برای بسیاری از کاربردهای رایج ایده آل است.

2- مقدار سرعت

به ابعاد این دستگاه ها نگاه نکنید! مینی فرزها سرعت بالایی برای گردش دیسک دارند. درحقیقت، سرعت عامل مهمی در خرید این وسیله است، زیرا با زمان و کیفیت برش رابطه مستقیمی دارد. سرعت چرخش این دستگاه اغلب بین 5000 تا 10000 دور در دقیقه است. سرعت را می توان برحسب نوع کاربرد اعم از ماسه زنی، سنگ زنی یا برش تنظیم کرد. همچنین در برش فلز از سرعت بالا و در برش سنگ از سرعت کوچک استفاده می گردد.

3- قدرت موتور

ولتاژ، درجه آمپر و توان یک مینی فرز ممکن است متفاوت باشد، اما قدرت بیشتر نشان دهنده سرعت بالای چرخش دیسک و راحتی در برش متریال است. برای کارهای سنگین تر، مهم است دستگاه هم قدرت بالایی داشته و اندازه دیسک نیز بیشتر باشد. قدرت این دستگاه چیزی بین 550 تا 1300 وات است. این مقدار برای مصارف خانگی می تواند در حدود 600 تا 750 وات باشد.

همچنین یک مینی فرز باکیفیت باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • موتور قوی و بادوام
  • گیربکس صنعتی
  • قطعات باکیفیت
  • بلبرینگ های ضد غبار (در زمان استفاده، گرد و غبار را جذب نمی نماید)
  • مجهز به سیستم قفل کن شفت برای نصب آسان صفحات برشی
  • سیستم گردش هوای داخلی برای بهبود عملکرد دستگاه در کاربردهای طولانی مدت
  • دارای طراحی ارگونومیک جهت راحتی کاربرد در زمان استفاده
  • سرعت متغیر برای تنظیم سرعت صفحه فرز به وسیله ماشه
  • جذب لرزش دستگاه در هنگام کار

کاربردهای مینی فرز

استفاده از مینی فرزها اغلب به موارد زیر دسته بندی می شوند:

  • برش: می توان از انواع مختلف دیسک ها برای برش سنگ، فلز، کاشی، لوله پی وی سی (PVC) و چوب استفاده کرد.
  • ماسه زنی: از این دستگاه می توان برای ماسه زنی و تمیز کردن سطوح استفاده کرد.
  • پولیش: با داشتن صفحه فرز مناسب می توان برای تمیز کردن و برطرف عیب سطوح از این دستگاه بهره برد.
  • تیز کردن: از این دستگاه برای تیز کردن ابزارهای قدیمی و تیغه های چمن زن نیز استفاده می گردد.
  • ترمیم کردن: یکی دیگر از کاربردهای این وسیله، ترمیم لبه های کار است.

نحوه استفاده از دستگاه مینی فرز

در زیر مراحل گام به گام استفاده از فرز آورده شده است:

1- صفحه فرز مناسب را انتخاب کنید

هنگام اتصال صفحه فرز، مشخصات روی آن را آنالیز کنید؛ حدبیشتر RPM (دور در دقیقه) صفحه فرز باید با حدبیشتر RPM دستگاه یکی باشد. اگر RPM صفحه فرز کمتر از دستگاه باشد، و شما در هنگام کار، سرعت را بر روی حدبیشتر RPM دستگاه تنظیم کنید، احتمال خرابی و بیرون پریدن صفحه فرز وجود دارد. همچنین برای کار با فلز، چوب، سنگ و هر مترایل دیگر، ضروری است از صفحه فرز مخصوص استفاده کرد. این مورد شامل نوع کاربرد نیز می گردد، به این معنا که صفحه فرز برای برش متفاوت از صفحه فرز برای ماسه زنی است.

2- دستگاه را در زاویه درست قرار دهید

برای ساب زدن از قسمت مسطح صفحه فرز استفاده نموده و زاویه 20 یا 30 درجه را بین ابزار و سطح کار حفظ کنید. دسته جانبی دستگاه را با دست غیرتخصصی گرفته و با دست تخصصی بدنه اصلی را سفت بگیرید. برای انجام کار باید سرعت کم بوده و حرکت های رفت و برگشتی انجام گردد. بگذارید دستگاه کار خود را انجام دهد و به هیچ عنوان به آن فشار مضاعف وارد نکنید. برای بریدن مواد نیز باید زاویه کاملاً 90 درجه حفظ گردد و حرکت های آرام رفت و برگشتی انجام گیرد. حالا دستگاه را روشن کنید!

اقدامات احتیاطی و ایمنی در هنگام استفاده از مینی فرز

مینی فرزها با سرعت بسیار بالایی کار می نمایند، از این رو احتمال آسیب و بریدگی اعضای بدن در صورت عدم رعایت موارد ایمنی وجود دارد. اقدامات احتیاطی در زمان استفاده از این دستگاه به توضیح زیر هستند:

  • همواره قبل از استفاده از دستگاه، کتابچه راهنما محصول را به طور کامل بخوانید.
  • برای جلوگیری از هرگونه حادثه ناگوار، از محافظ چشم (عینک مخصوص)، دستکش ایمنی و کفش مناسب بهره ببرید.
  • در زمان کار باید هر دو دسته دستگاه را بگیرید، در غیر این صورت هم دقت کار پایین می آید و هم احتمال آسیب بالا می رود.
  • همه افرادی که در نزدیکی کار قرار دارند، باید از عینک ایمنی استفاده نمایند.
  • در صورت عوض کردن صفحه فرز، سیم دستگاه را از برق جدا کنید.

کلام آخر

مینی فرزها دیسک را با سرعت باورنکردنی می چرخانند تا فعالیت های خاصی مانند بریدن، ماسه زنی، پولیش و بسیاری را دیگر را به خاتمه برسانند. این وسیله در حوزه ساخت و ساز بسیار پرکاربرد است و برای عملیات برش سنگ و کاشی به وفور استفاده می گردد. اما مهم است که در زمان خرید به سراغ برندهای مطرح بازار باشید تا هم بتوانید کیفیت کار خود را بالا ببرید و هم از دستگاه فرز برای زمان طولانی بهره ببرید.

منبع: ویکی ساختمان

به "مینی فرز چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه استفاده از دستگاه مینی فرز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مینی فرز چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه استفاده از دستگاه مینی فرز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید